Hydra. O insulă la superlativ

Categories Grecia

Hydra este una dintre insulele grecești în care mi-ar plăcea să revin dacă nu anual, măcar o dată la 365 de zile. Am fost de câteva ori și tot nu mi se pare destul. De ce-or fi făcut Grecia atât de mare?! 

 Presupun că fiecare dintre voi știți locuri care sunt plăcute doar când e frumos afară. Am un prieten stabilit în Anglia, care șase luni din an e deprimat, deși e vesel de fel.  Locuiește într-o zonă  în care casele sunt făcute la indigo, cu fațade din piatră gri și acoperișuri din tablă căcănie, iar jumătatea de an în care aerul e umed și soarele absent îl îmbolnăvește.

Amicului meu îi place Anglia doar în lunile în care e soare pe cer: griul devine tolerabil, pe fațade apar câteva floricele, zâmbete încep să se ivească pe figurile bosumflate.

Hydra e, cum să îți spun, solară și când pe cer nu e soare. Eu așa o simt.

Am fost pe insulă și în zile însorite, dar și în zile vântoase, cu nori grei acoperind complet cerul. Într-una dintre vizite vântul sufla atât de tare, că de-abia m-am dat jos din barcă, urlându-i peste umăr nevesti-mii să aibă grijă de copii, dacă eu mă prăvălesc în adânc. Du-te liniștit, mi-a zis.

Îmi place totul în Hydra: portul în care cobori, faleza cu taverne, străzile înguste și casele, majoritatea foarte bine îngrijite. Îmi place enorm aleea care înconjoară insula, pe care poți merge ceasuri fără să te saturi. Ador marea din Hydra, atât de albastră și limpede că pare ireală. Oricând ajung pe insulă înot, pentru ca mai apoi, ani de zile, să-mi amintesc cu jind de apa care se scurge ca o cerneală printre degetele palmelor.

Îmi place Hydra pentru că, ani în urmă, un primar deștept a avut curajul să interzică mașinile de orice fel, cu excepția celor (foarte mici) care mătură străzile. Poți să îți închipui o insulă în care nu există mașini? În care nu auzi claxoane, accelerări sau frânări și nu simți fumul eșapamentului?

Îmi place și faptul că, deși e plină de turiști, poți să bei o cafea la un euro și jumătate.

Îmi place că, oriunde ai fi, vezi ceva frumos– o stradă, o casă, un deal, marea, cerul sau o barcă.

Ce mai tura vura, hai mai bine să pun niște poze făcute de mine. Încep cu portul în care vei coborî de pe vas. Mic și fermecător.

V-am spus că în Hydra mașinile sunt cu desăvârșire interzise. Pentru transport sunt folosiți măgarii (care la noi sunt puși în funcție de conducere), catârii sau caii.

Pe spinarea lor sunt cărate bagajele turiștilor sau chiar turiștii, dacă altfel nu se descurcă.

Cu ei se aprovizionează magazinele sau se duc cumpărăturile acasă, dacă sunt voluminoase.

Îi vei vedea pe faleză, imediat ce cobori de pe vas, și va fi pentru prima dată în viață când nu te va deranja faptul că ești întâmpinat de niște măgari.

Să-ți arăt, de-acum, alte câteva dintre lucrurile care îmi plac. Nu pe toate, căci nu vreau să îți stric surpriza. Începem cu tavernele, desigur. Iată una așezată chiar pe faleză, dai de ea imediat ce cobori de pe puntea vasului.

Aici este un restaurant aflat, ce să îți mai zic, într-o poziție ideală: pe marginea mării. Urmează aleea care înconjoară insula și vei ajunge imediat la el.

Iată-l și din unghiul opus:

Următoarele șase fotografii sunt făcute mergând pe aleea amenajată în marginea insulei.

Cam într-un sfert de ceas după ce lași portul în care ai acostat, vei găsi următorul port, încă și mai mic, dar la fel de pitoresc:

Îți spuneam despre cât de albastră și de cristal e marea? Uite, cred că fotografia asta, netrucată, s-ar putea să te convingă. Sunt unul dintre cei care se bălăcesc în apă, cu zâmbetul până la urechi. Are vreo cinci metri, acolo unde vezi fundul mării.

Să-ți arăt o străduță care dă în faleza principală…

… și altele din orașul de sus, cocoțat pe deal

În fotografia de mai jos e un lucru des întâlnit în Grecia: o stradă care funcționează ca o albie de râu, în perioada ploioasă. Din acest motiv, trotuarele sunt supraînălțate. Te rog să observi ce bine întreținută e albia/strada, cum se străduiesc ei să-i vopsească malurile cu alb, ca să fie totul frumos.

Foarte des vei găsi și o tavernă bună:

… un magazin cu suveniruri interesante…

… și foarte multe flori

…sau detalii care pot fi ușor transformate în cărți poștale.

 

Cât ar fi bine să stai în Hydra? O viață. Dar presupun că n-ai chiar atâta timp, fiindcă mai trebuie să vezi și Egina. Fii bun cu tine și rezervă-ți vreo trei, patru sau zece zile. N-o să-ți pară rău!

Cum ajungi? Cu un ferry. Cursa durează o oră- oră și jumătate, cu plecare din portul Pireu (Atena).

 

 

4 thoughts on “Hydra. O insulă la superlativ

  1. Te citesc de putina vreme si deja te ascult.Mi-am luat cazare in Tolo, la Amaryllis, undeva in Septembrie.Sigur, ma duc si in Napflio, iar acum vreau si in Hydra.
    Te rog sa postezi mai rar, pentru ca nu mai am bani?

    1. Dana, mulțumesc pentru încredere. Mărturisesc că scriu cu o oarecare teamă: e posibil ca vouă să nu vă placă locurile acelea la fel de mult cum îmi plac mie. E posibil ca eu să ador caisele, iar vouă să vă strepezească dinții. Sper să nu fie așa. PS: dacă mergi în Nafplio, te rog să nu uiți și de ce e împrejur- Epidaur și celelalte. E o zonă fantastică, pe care n-o epuizezi nici în două luni. Iar Tolo e foarte frumos!

      1. Care “vouă”?Place cui trebuie, asa sta treaba.Cum sa nu am încredere in cineva care vede lucrurile ca mine.Imi face o mare, mare placere sa te citesc si sa ma “plimbi” prin lume.
        Si eu sunt fascinata de Grecia si de Italia, sunt cele mai minunate locuri de pe Pământ.
        Sa nu te oprești din povestit.

Lasă un răspuns