Vești bune din Grecia: în iulie s-ar putea deschide sezonul!

Categories Grecia

Harry Theoharis, ministrul grec al turismului, a cerut Comisiei  Europene instituirea unor „protocoale de sănătate”, în virtutea cărora să poată deschide Grecia în perioada estivală, timp de trei luni.

O primă consecință a acestor posibile protocoale ar fi faptul că în Grecia vor putea intra doar turiștii care vor avea „pașapoarte de sănătate”, din care să reiasă că nu sunt purtători ai Covid 19.

Grecia așteaptă răspunsul Comisiei Europene pentru că, evident, aceste „pașapoarte” trebuie să fie standardizate, cu informații agreate de toate țările Uniunii.

După cum e ușor de intuit, nu va fi vorba de o simplă adeverință eliberată de medicul de familie. Termenul de pașaport nu este folosit întâmplător. Probabil documentul respectiv, indiferent cum se va numi în final, va fi similar unui pașaport clasic.

De aici rezultă că, o dată cu stabilirea regulilor la nivel UE, fiecare țară va trebui să se miște rapid, să fie în stare să emită astfel de pașapoarte în timp util, altfel cetățenii ei ar putea să rateze „fereastra” scurtă de acces în Grecia.

Din informațiile prezentate până acum, se pare că acel pașaport va trebui completat și înainte de revenirea din Grecia, deci implicațiile administrative sunt imense. Închipuiți-vă că sunteți într-o insulă izolată: cine vă va viza pașaportul, dacă acolo nu este cabinet medical sau nu are set de testare? Probabil va trebui să mergeți înt-un alt loc și de aici o întreagă bătaie de cap cu drumul/legăturile…

Un alt lucru important anunțat de ministrul elen este faptul că hotelurile vor fi probabil închise și după data de 30 aprilie, când se sfârșește actuala carantină.

Dar cel mai important punct al mesajului ministerial este faptul că Grecia ar putea fi deschisă turismului doar trei luni: iulie, august și septembrie. Theoharis se așteaptă la presiuni (legitime și de înțeles) din partea patronatelor pentru a prelungi cu lunile octombrie și eventual noiembrie, dar asta va fi stabilit în funcție de cum evoluează pandemia.

30% din PIB-ul Greciei este asigurat de turism, iar până acum estimările arată o scădere cu 50% a veniturilor din această activitate, comparativ cu anul trecut. Deci sunt motive serioase pentru cabinetul elen să găsească o rezolvare.

(Turcia, care de asemenea are în turism o sursă importantă a PIB-ului, se îndreaptă spre 75%)

Un lucru bun pentru noi, europenii, ar fi că ministrul grec nu crede că e posibil un turism de cursă lungă, din Asia sau America. Grecia se va concentra pe Europa, a dat el de înțeles. Deci rămân niște locuri libere 🙂

Totuși, cu Turcia închisă și Italia încă departe de a-și reveni, cu imensul bazin rus văduvit de all-inclusive-urile turcești, cu condițiile draconice pe care și croații vor să le introducă, presiunea pe Grecia va fi imensă.

Deci nu știu câte șanse vom avea să găsim un loc cumsecade și la prețuri bune.

Cred că pot încheia, însă, cu o veste bună: în ciuda semnalelor alarmiste de la începutul pandemiei, care anunțau o Grecie pusă pe butuci de mobilitatea prilejuită de Paște, țara s-a descurcat cel mai bine din Europa, probabil datorită măsurilor ferme aplicate: 2400 de cazuri de infectare și 121 de morți.



 

Lasă un răspuns