Egina. Insula în care s-a născut Zorba Grecul.

Categories Grecia

 Egina e o insulă ciudată. Te-ai aștepta să fie comercială și aglomerată, pentru că e la doar o oră de Atena (cel mai mare oraș grecesc și epicentrul turismului elen). Eventual, să se vorbească românește la taverne și să fie ciorbă în meniu, ca-n Thassos. Nu e cazul.

Îmi place foarte mult  Egina. Poate și pentru că acolo am întâlnit un grec de vreo șaizeci de ani, care tocmai coborâse dintr-o veche camionetă și, când ne-a văzut, obosiți și pe jumătate carbonizați sub soarele mușcător, a luat câteva piersici din punga pe care o avea în mână și ni le-a întins, zâmbitor, spunându-ne că sunt din grădina lui.

Nu-l știam pe grec, nici el nu ne știa pe noi, totul a durat doar câteva secunde, ca atunci când cel mai frumos fluture din lume vine din senin și ți se așază pe umăr, înțelegi că în universul ăsta infinit ai avut o șansă la un miliard să fii în locul ăla când fluturele voia să se odihnească, sau poate purtai exact cămașa înflorată care să-l atragă, nu e clar, cert e că fluturele îți stă pe umăr, tremurându-și ușor aripile încărcate cu solzi pufoși și tu îți ții respirația să nu-l sperii, fiindcă îți e limpede că asta nu se va mai întâmpla niciodată.

Sigur, nu vă pot recomanda Egina pentru că acolo este (sau era?) un grec care, în anumite condiții (dacă are, dacă nu-i supărat de ceva, dacă nu-l deranjează sciatica poate etc.) îți poate oferi câteva piersici zemoase și răcoroase, când afară sunt 40 de grade la umbra nucului.

 

Dar vă pot spune să mergeți în Egina dacă aveți nevoie de câteva zile de liniște. Fără cluburi amenajate industrial, fără bași profunzi revărsându-se în stradă din discoteci luminate cu neoane mov, fără vapoare care imită corăbiile piraților, în care ești invitat să faci turul insulei și, între două coborâri de câte un sfert de ceas pe câteva plaje celebre și înțesate cu alții ca tine, faci băi de spumă.

Portul, văzut din larg

Fără miile de turiști ai Atenei, care își dau coate să-și facă selfie lângă pietre din care nu înțeleg nimic.

Egina e pentru atunci când ești sătul de lume și vrei să fii liniștit, dar rămânând totuși între oameni. Nu stai pe o creastă de munte, sub un pin sărăcăcios și nici nu te retragi în deșert, la umbra unei stânci; ești într-o insulă aflată în calea marilor rute de ferry, dar ești liniștit, totuși.

Faleza, la ieșirea din port
Faleza din Egina, la apusul soarelui
Faleza din Egina, seara, din alt unghi
Casă veche din Egina
Etajul unei case vechi

Egina e o insulă a apusurilor demențiale. Fiecare seară e o minune.

Apusul, mereu superb în Egina

Egina e insula fisticului. Cel mai bun fistic din Grecia.

Egina e insula în care înveți că înghețata de fistic are culoarea verde crud și intens doar dacă e colorată cu chimicale, altminteri are un verde stins, pal.

Egina e insula în care pescarii nu pot ieși în larg dacă  nu au un ghiveci cu mușcate la bord.

Egina e insula care te întâmpină cu o biserică mică și albă, ca o mireasă care își așteaptă la mal, răbdătoare, iubitul pescar plecat pe mare imediat după nuntă.

Egina e insula în care poți trăi câteva zile cu impresia că viața e frumoasă, că totul e posibil, că lumea nu s-a îndrăcit, că te poți trezi dimineața cântând și, în timp ce deschizi larg ferestrele și perdelele dansează în vânticelul ușor, o vrabie îți ciripește la geam.

Egina e insula în care a locuit Nikos Kazantzakis când a scris Zorba Grecul. Într-o vilă din piatră, sobră și elegantă, așezată chiar pe țărm. Mi-l închipui ieșind dimineața la cafea, pe mica terasă din fața vilei, când zăduful nu-i năucitor, și imaginându-și scena în care Zorba și americanul dansează fericiți, după ce afacerea li se năruie.

(Am încercat să ne cazăm oarecum la fel ca Nikos, într-un complex liniștit, așezat chiar pe malul mării, despre care vă voi scrie ulterior.)

Egina e, de asemenea, un loc de pelerinaj pentru români. E aici o catedrală splendidă, despre care vă voi scrie un alt articol.

Cum ajungeți în Egina? Numai cu feribotul. Se ia din Atena, din portul Pireu (dana numărul 8, în general) și durează cam o oră și jumătate, cu unul clasic (10 euro), sau sub o oră, dacă optați pentru o cursă rapidă (15 euro).

2 thoughts on “Egina. Insula în care s-a născut Zorba Grecul.

 1. Draga domnule, pur și simplu nu ma pot desprinde de Grecia dumneavoastră ! De câteva ore,e drept cu întreruperi, citesc,visez,plâng, ma bucur,sunt uimită, vrajita, timorata, îndrăgostită…etc..de locurile vizitate,de pozele (absolut extraordinare,ce talent,ce sensibilitate,ce intuiție…)făcute, de descrierile minuțioase, și comentariile spumoase, detaliate pe care le vad și citesc! În sfârșit, întâlnesc și eu un om ce simte EXACT ca mine! În spatele relatărilor ȘTIU ca se află un iubitor de frumos,de natura,de originalitate,de normalitate,și de oameni buni!
  Îmi pare rău că nu-mi pot permite vacante lungi în Grecia.De fapt eu m-aș duce sa locuiesc rând pe rând, în multe localități de pe continent dar și din insule.Poate o voi face-o la un moment dat…cine știe. ?Acea țară mă face fericită, ma umple de energie,îmi oprește pașii către marea trecere,și-mi liniștește sufletul!
  Ma bucur ca am găsit acest material, atât de frumos scris???
  Ceva trebuie sa va reproșez, totuși: de ce sunteți atât de pornit pe România? Eu sunt turcoaica, și sunt educată sa iubesc aceasta țară, INDIFERENT CINE O CONDUCE!
  Nu înțeleg, de ce majoritatea românilor vad numai rele și urât în țara lor!!! E ca și cum un copil își bârfește părinții, în viziunea mea.Noi turcii asa suntem educati: indiferent care e realitatea,noi O POVESTIM FRUMOS! Sunteți intelectual,știți ca asa poate fi remodelată acea realitate,nu??!!! Știți ce s ar întâmpla dacă TOȚI românii ar gândi pozitiv măcar un sfert din ceea ce gândesc despre alte țări? AR INFLORI ROMÂNIA, S-AR GĂSI PATRIOȚI CARE SA VINA ÎN FRUNTEA ȚĂRII! Credeți ca grecii sunt mulțumiți de conducătorii lor….???,despre ce vorbim????Dar au aceeași mentalitate ca și turcii: înainte de toate apartenențele ideologice ÎȘI IUBESC ȚARA!!!
  Iertați-mă va rog,pentru aceasta divagatie de la subiect,dar nu m am putut abține….
  Încă o dată, va mulțumesc pentru ceea ce ați scris! Mulțumesc pentru bucuria spirituală care mi ați oferit-o, citindu-va! Va doresc sănătate, călătorii frumoase,bucurii,inspirație ,dar și puțină BUNĂTATE! ESTE,CRED,CEA MAI MARE VALOARE UMANĂ! EA,NE VA SALVA! Rămâneți cu bine! Binecuvântări nenumărate!!!

Lasă un răspuns